Rapport från Klubbmötet 2017

Det var åter en fullmatad kväll med intressant fakta och spännande filmer att visa. Det vart så många medlemsfilmer att vi fick skjuta upp visningen av flera stycken till nästa möte.

Mötet inleddes med entrefilm – Olle visade vacker naturfilm från “Blacksåsberget”. Olle Englundh har hjälpt till med redigering, speaker och ljud i naturfilmaren Bernt Perssons film som följer Blacksåsberget genom årstiderna – fantastiskt foto och ljud och man kommer nära djur och natur.

Tomas Tungel presenterade filmning med 360-kamera. Han visade sin nya kamera, tekniken bakom kameran, hur man använder den med och utan mobiltelefon, redigerar och gör färdig film. Därpå visade han exempel ur sin medlemsfilm. Se filmen här – Barcelona i 360.  Presentationen avslutades med reflektioner från 360-filmande och för-/nackdelar med tekniken och kameran.

Östen Andersson och Claes Enwall visade jämförelse av överföring av smalfilm (S8). Vi tittade på film överförd med klubbens utrustning, transvideo (SD kvalitet), och film inlämnad på BGA och Uppsala Bildteknik, där de använder scanners från MWA (2K kvalitet). Jämförelsen bestod av film från skiftet från vänster- till högertrafik, vilket var ett nöje i sig att titta på. Vi kunde givetvis konstatera stora skillnader i skärpa, kontrast- och färgåtergivning.

I pausen fick vi förstås kaffe och bulle, men intresserade fick också se på 360-film på IPad och i VR-glasögon.

Tord Stureborg visade upp sin Glidecam, apropå klubbens investeringsförslag på motsvarande. Tord visade på både utmaningen med balansering av en digitalkamera samt utmaningen att lära sig filma med den. Givetvis är balansen känslig för minsta förändringar, till exempel att linslocket tas bort eller det kommer en vindpust. Vi kunde ändå konstatera, när Tord visade filmexempel, att han lärt sig behärska tekniken riktigt bra och att resultatet var en enorm förbättring till handhållen filmning.

Medlemsfilmer blev det gott om:

  • “Två mästare möts” – Claes Enwall visade film från en konsert på  “Uppsala konsert & kongress” som han filmat. Ett proffs på nyckelharpa möter ett proffs på dragspel. Ljudet spelades in med en Zoom inkopplad i Sveriges Radio’s mixerbord. Fina närbilder och fint ljud.
  • “Competition” – Ingemar Svensson visade en film han gjort med en kollega i syfte att trigga en diskussion på Ericsson. Ingemar och hans kollega diskuterar, över en kaffe, innovationer hos Ericssons konkurrenter. Välgjord och intressant.
  • “Fastbandshage i Hälsingland” – Olle Englundh visade en dokumentär om bytet av en fastbandshage. Filmen följer stegen i byggandet, där Olle är instruktör. Intressant med fina bilder.  Se filmen här – Fastbandshage.
  • “Trollingfiske i Nordanstig” – Olle Englundh följer med på Trollingfiske och visar hur fisketekniken går till. Se filmen här – Trollingfiske i Nordanstig.
  • “The Skistar” – Ingemar Svensson hade införskaffat ett skidstavs-fäste till sin Sony Actionkamera. Filmen vad i form av musikvideo med ett abrupt slut. Fint foto, stabil bild och kul!
  • “Digislate” – Tord Stureborg utvärderar en applikation för IPad och IPhone. Appen Digislate är en digital filmklappa som visat sig användbar när man ska synkronisera flera kameror. Intressant!

Under rubriken klubbinformation diskuterades främst klubbprojekt.

Thomas Edmar berättade att det kommer ett nytt “Samba”-event i Uppsala 10-12 november – intresserade eftersökes att dokumentera evenemanget. Titta gärna på Thomas Youtube-kanal Samba De Souze för inspiration!

Östen Andersson berättade om ett nytt klubbprojekt om Ström, där vi fått förfrågan om att göra en film om beroendet av el i samhället.

I lotteriet vann Östen Andersson.

Tack alla för ett fantastiskt möte!