En av våra klubbmedlemmar frågade för en tid sedan vad han skulle skaffa för ny PC, för att ersätta sin gamla stationära – vad var lämpligt för videoredigering?
Det första vägvalet var väl således redan besvarat – ”Mac” eller ”PC”. I dagens amatörredigeringsvärld dominerar dessa alternativ, och båda val har sina för- och nackdelar. Men med fokus på PC, som är klubbens och våra medlemmars vanligaste redigeringsbas, kan frågan vidare besvaras.
Hårdvarukraven för redigering varierar förstås mycket beroende på vad för kvalitet på video man har som källformat och vilket program man tänker redigera med. Klubben använder och utbildar i Adobe Premiere CS, men det är också ett proffsprogram som man får betala en hel del för. Det finns många redigeringsprogram att välja på, med varierande pris, innehåll och komplexitet (se längre ner).
Att redigera i dagens vanligaste format HD (AVCHD) är resurskrävande, särskilt vid redigering, och att kunna arbeta i redigeringen med materialet i realtid är en fördel. Att redigera i SD (DV) ställer förstås lägre krav på datorprestanda än HD och UltraHD/4K förstås högre krav.
Datorns processor bör vara minst en Intel Core 2 Duo eller AMD Athlon eller Phenom II processor med 64-bitars stöd.
I många av dagens grafikkort finns acceleration i hårdvaran för AVCHD, som kan nyttjas av redigeringsprogrammen och som avlastar datorns processor. Adobe Premiere kan använda Nvidia-grafikkortens CUDA processor för att visa HD-video med redigeringseffekter i realtid. Därför kan valet av ett Nvidia-baserat grafikkort med CUDA vara ett bra val. Nyare redigeringsprogram stöder också OpenCL som accelerator.
Har datorn ett ”integrerat grafikkort” bör man vara noggrann med att det kan klara kraven för HD-redigering. Normalt kompletterar man en dator med separat grafikkort.
Grafikkortet får gärna ha minst 2 utgångar som kan användas samtidigt och individuellt av varandra – det kan de flesta grafikkort idag. Adobe Premiere CS stöder 2 skärmar – man kan ha arbetsyta med tidlina, projektfönster och granskning på den ena skärmen och se videon i helskärm samtidigt på den andra, och jobba i realtid. Köper man två skärmar, bör man välja dem i 16:9 eller 16:10 format och tänka på att ingångarna bör vara DVI eller HDMI (beroende på grafikkortets utgångar).
Ett 64-bitars operativsystem, gärna Windows 7, är nästan en förutsättning för redigering. Ett arbetsminne (RAM) på 8 Gb eller mer (gärna 12 eller 16) gör det lätt att jobba med video och ha stora projekt öppna.
Operativsystem och redigeringsprogram jobbar snabbare med en snabb hårddisk, därför är SSD-disk ett bra val för detta. Videomaterial ska dock alltid ligga på annan disk än programvaran, och kunna uppfylla kraven på både gott om plats, hög hastighet och kort söktid. Vid köp av hårddisk för videoredigering borde man alltid köpa en disk på 7200 rpm eller högre och sikta på minst 1.5 TB att sätta inuti datorn.
Dagens ljudkort är oftast integrerade med moderkortet, och det brukar räcka bra, i alla fall som start. Oftast brukar integrerade ljudkort stödja ”ASIO” eller ”WDM” (Windows Driver Model) och kunna ställas om för analogt stereo eller digitalt 5.1, att kopplas till högtalare. Tänk på att alla redigeringsprogram inte stödjer 5.1-ljud.
Redigeringsmaterial från HD-videokamera importeras ju idag oftast via USB (gärna USB3), och att hitta en dator med moderkort som har Firewire-ingång för DV-kameror blir allt svårare att skaffa.
Ska man exportera sin video till DVD eller BluRay är givetvis en brännare av detta format att rekommendera i datorn. Men det blir allt vanligare att man hemma har mediaspelare som accepterar USB-diskar/minnen med HD-material i olika format.
Sen kommer valet av redigeringsprogram. Vid valet av redigeringsprogram specificeras ofta systemrekommendationerna, som kan variera lite. Det finns många program att välja på, från gratis (och därmed ofta väldigt enkla) till mycket dyra. Allt beroende på vad man behöver, vad man tycker är lätt att arbeta med och hur avancerade funktioner man behöver. Vi hjälper gärna till med tips, men oftast är valet lättast genom att läsa på på nätet och prova några innan man ”slår till”.
Lite länkar till populära redigeringsprogram;
Detta inlägg är öppet för kommentarer. Hör gärna av dig med dina tankar om hårdvarukrav och tips på redigeringsprogram!
Hej.
Det som jag läste här gav mig intrycket att ni är proffsiga på datorer – hoppas bara att ni svarar mig.
Jag har funderat länge på en stationär dator som jag enbart tänkt använda för videoredigering då jag har två barn och filmar lite då och då (med min iPhone 6s).
-Skulle ni kunna ge mig tre alternativ på en bra dator som klarar av just AVCHD filmer samt iPhone kvalité filmer inom priset 12000-15000kr.
Tack på förhand. VH Fati.
Hej Fati
Din fråga är relativt tuff att besvara, eftersom nivån på efterfrågan tenderar skifta från enkel till avancerad. I din prisuppskattning får en ganska kraftfull redigering plats, i alla fall om du väljer PC som operativ, å andra sidan funderar du på att klippa film på dina barn filmat med IPhone och nöjer dig kanske med en enklare redigering.
Klubbens senaste investering i utlåningspaket räcker i många fall för enkel redigering. Klubben investerade i en Levono laptop med Windows 7, vilket i många fall kan betraktas som budget. Å andra sidan presterar den bra för enklare typer av redigering med exempelvis Premiere Elements.
Det är när man börjar redigera lite mer avancerat, kanske med flera videospår samtidigt, effekter och filter på ljud och bild som man behöver den där extra kraften i både programvara och dator. Och ska man göra det bekvämt för sig och få ”studiokänsla” behövs både dyrare program, mer systemminne, flera hårddiskar, flera skärmar etcetera.
Så, som sagt, om du är ute efter enklare redigering av video från AVCHD kamera och IPhone kanske det är bra att utgå från ett billigare paket. Du kan som medlem i klubben låna och prova om vår låneutrustning fungerar som mall för din egen investering…
Vi förespråkar PC med Windows som dator, men det finns säkert bra varianter för Apple också, men priset går säkerligen upp.
Mer information hittar du här:
erivideo.se/utlaningspaket/
Vi köpte klubbens utrustning hos Dustin;
– Bärbar Lenovo med Intel Core i5, 8 GB RAM, Windows 7 64-bit
– Adobe Premiere Elements/Photoshop Elements
En sådan investering ligger runt 9000:- vad jag ser på Dustin idag.
Hoppas du fick värdefulla råd!
Hälsningar
/Tomas