Vad kräver en intern TV-broadcast på Ericsson?

Jag jobbar på Ericsson Digital Services, och idag har vi haft ett “All employee” möte som streamats och spelats in professionellt till alla inom affärsenheten. Detta var den andra sändningen i samma anda, men den första hade även en Steadicam medan denna gång var det enbart kran. Sändningen skedde från mitt hus, och jag passade på att dokumentera produktionsdelen som såg mycket ambitiös ut.

Dagen före sändning riggade man scen och produktionsrum. Företaget Mediatec rullade in sina lådor, packade upp utrustning och monterade ihop. Allt kontrollerades noggrannt.

 

Man monterade kamerakran, ljusramper, omkringliggande ljussättning, väggprojicerade texter, mikrofoner, möblering, drog kablar med mera. Givetvis erfordrades nattvakt på plats att bevaka att utrustningen inte stjäls.

 

Sändningen var professionell – chefen var välrepeterad,  skötte dialogen enligt manus och följde produktionsledarens direktiv. Respektive kameraman hade tydlig information på sin skärm på kameran vilken bild som låg i sändning och kunde även växla i sin skärm till de andra kamerorna och sändningsbild för att kunna välja sitt eget foto. Men ytterst var de styrda av instruktioner i sina headset från produktionsrummet.

Jag kunde inte låta bli att följa fiberkablarna med HD-video från kamerorna ner till konferensrummet under scenen, som byggts om till produktionsrum.

Där hittar jag ett 15-tal personer som aktivt jobbar med sändningen. En vänlig själ presenterade de olika arbetsområdena. Längst bak sitter 2 personer och jobbar med streamingen. Framför dem sitter 3 personer och följer regin. Framför dem sitter 1 person på ljud och 1 person på ljus. Och längst fram sitter 1 person redo att starta förinspelat material (jinglar, intervjuer etc), 1 person för finjustering av bild mellan kamerorna och 2 personer för att välja kamera för mixen och ge instruktioner till kameramännen över radio. Dessa övervakades av ytterligare 3 personer.

Jag fick inte tillfälle att inventera utrustningen i detalj, men jag fick i alla höra att kamerorna var från Panasonic, gluggarna Canon HDxs och kranen en Miller Pro-Jib.

Mediatec jobbar även med produktioner som Idol – där använder man samma setup och utrustning.

För den intresserade som jobbar på Ericsson kan ni ta del av det inspelade mötet på denna sida – Digital Services – In Action.